Съкращения в НИНКН

С писмо от 27.01.2015г., Министърът на културата заяви необходимостта от съкращаване на 12 щатни бройки от екипа на НИНКН, считано от 01.03.2015г.

Във връзка с това отново напомняме следното:

Поради липса на достатъчен брой кадри Националният институт за недвижимо културно наследство не успява:

- да изготвя експертни становища за инвестиционни проекти в изисканите срокове, поради което се забавят инвестиционните намерения на гражданите и те губят време и средства;

- да извършва научни изследвания за културните ценности, поради което за голяма част от обектите на наследството ни все още нямаме качествена информация;

- да извършва редовен мониторинг над обектите на наследството, който да изяснява физическото им състояние и нужда от специализирани намеси;

- да изготвя програми и мерки за поддръжка на обекти на наследството;

- да създава териториални звена за работа по места с граждани и обекти на наследството;

- да е в полза на собствениците на културни ценности чрез консултации и др;

- да извършва всички дейности, описани в Закона за културното наследство.

Описаното съкращение не само няма да доведе до „повишаване на ефективността на публичните финанси“, а ще доведе до загуба на време и средства за гражданите, но най-важното – загуба за общите ни културни ценности.

От лошо към ужасяващо

Политиката на последните няколко правителства на България в посока усвояване на структурни фондове на Европейския съюз доведе до унищожаване на значими културни ценности. (Перперикон, Яйлата, в очакване на Небет тепе и много др.) Публична тайна е, че тези средства се разпределят между кметове, депутати и строители, без мисъл за самите паметници. Публична тайна е, че архитектите – проектанти, разработващи грандиозните проекти са не повече от 5 човека. А в Регистъра към чл. 165 от ЗКН, указващ кой има право да работи върху обекти НКЦ, лицензираните проектанти са над 100.

Националният институт за недвижимо културно наследство е последна инстанция, на която проектните предложения се разглеждат експертно, преди те да бъдат съгласувани от Министъра на културата. В този ред на мисли НИНКН е последната надежда за спиране на унищожаване на наследството с грандиозни проекти за изграждане на смехотворни увеселителни паркове върху наследство от национално и световно значение.

Не може да не споменем, че поради политическата зависимост на МК, експертното становище на НИНКН за проекти с очаквано голямо финансиране, не се взема предвид, когато е негативно, защото пречи на усвояването на средства. (Небет тепе, ПУП-ПРЗ район Оборище и район Средец, гр София и много други). Становища на Министерство на културата за подобни обекти се изготвят приоритетно, като едновременно с това се забавя работата по други входирани от граждани проекти.

С направата на този сайт ние се опитахме да изясним защо Институтът не смогва да си върши работата. Ние защитаваме идеята, че за успешното опазване на наследството в България е нужна силна независима експертна институция, която не бива да е политическа!

10313348_588126357989817_7192542096085071529_n

10930084_588126161323170_3897686150065940441_n

2 responses

  1. Достатъчно е да им видите почекра и неграмотната им физиономия и ще разберете на какво дередже се намира Културата в „Демократична“ Република България !

  2. Е кал уволняват хора а в същото време на 02 или 03.02.2015 г. се е провел конкурс за назначаване на хора инспектори към НИНКН. Нещо не схващам логиката! Май пак ще се ухажват нечии интереси. А конкурсът е обявен декември 2014г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *